DNA-test.nl

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 9
 • Betrouwbaarheid DNA-test bewezen in artikel Volkskrant

  Onlangs verscheen er in de Volskrant een artikel over schrijver Daan Scheerma die net als veel andere Nederlanders gefascineerd raakte over zijn achtergrond. Hij stelde zich vragen als wie ben ik en waar kom ik vandaan? Met een DNA test probeerde hij hier achter te komen En wat bleek? De test ons DCC laboratorium bleek net zo betrouwbaar als die van 23andMe.

  ArneBlogImage

  DNA afkomt testen groeien sterk in populariteit

  Volgens de BBC is het uitpluizen van de familiegeschiedenis met behulp van voorvader testen enorm gegroeid in populariteit. In 2017 verdubbelde het aantal monsters wat naar een DNA bedrijf werd gestuurd waarbij de teller kwam te liggen op 12 miljoen wereldwijd, een ongelofelijk groot getal. Veel van deze afgenomen testen leverde mooie succesverhalen op.. Verloren familieleden werden teruggevonden voor andere mensen was het even schrikken want die kregen plots een familie cadeau! Vervelende verrassingen waren er ook. Dit waren dan meestal uitkomsten die het tegenovergestelde bewerkstelligde namelijk het kwijtraken van familieleden. De testen waren in ieder geval antwoorden en een bevestiging over de achtergrond van de deelnemers. De groei en de populariteit van deze testen sluit dan ook goed aan bij de zoektocht naar identiteit, een van de belangrijkste thema’s de afgelopen jaren in de politiek, sociale media en in diverse subculturen. Door de online testen was het nog nooit zo makkelijk voor hobbyisten om hun eigen stamboom uit te pluizen zo stelt ook Dr. Mariek van Dooren, geneticus aan het Erasmus in Rotterdam. Maar hoe zit het dan met die betrouwbaarheid?

  Twee testen bij twee partijen voor dezelfde prijs

  De schrijver bestelde twee soorten testen bij zowel DNA-test.nl als bij 23andMe. Twee testen om allebei zijn vragen mee te kunnen beantwoorden, een gezondheidstest via een dna profiel om zijn gezondheid mee te kunnen bepalen en een DNA onderzoek om zijn afkomst mee te kunnen bepalen Bij zowel 23andMe als DNA-test kosten de onderzoekjes zo rond de 170 euro.

  Zowel DNA-test als 23andMe geven hetzelfde antwoord op de urgente vragen

  Het kostte beide bedrijven twee weken om de ingestuurde monsters om te zetten in een betrouwbare uitslag. Zo is de uitslag van de schrijver Scheerma bekeken door wetenschappers in het UMC in Utrecht. DNA-test heeft in de haplo test een route gereconstrustueerd waaruit het leefgebied en de achtergrond van de schrijver te herleiden is. De kaart laat deze achtergrond zien in de vorm van een soort schatkaart. Dit soort onderzoek is betrouwbaar zo stellen de wetenschappers. Bij een haplotest wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de genen van de mummie Ötzi, de ijsmummie werd in 1991 per toeval door wandelaars gevonden in de Alpen.

  Tot slot: Lees je gezondheidstest niet te vluchtig

  Over de gezondheidstesten zijn de wetenschappers minder enthousiast. Het probleem ligt voor hen niet zo erg bij de betrouwbaarheid maar eerder de gelaagdheid ervan. Begrijpen mensen wel dat ze de informatie die graag willen inwinnen over hun gezondheid nooit meer vergeten kan worden. In het DNA profiel zitten veel gradaties zie ingaan op de gezondheid of erfelijkheid van een proefpersoon. Van de onschuldige elementen als het behoud van het haar tot aanleg van de ziekte van Alzheimer. Het probleem zit hem dan vooral in de manier waarop de mensen de uitslag lezen. Ze zien alleen het eindoordeel, de grote letters. Maar de details zitten hem juist in de kleine lettertjes. Het kan dus gebeuren dat mensen met oordeel over het rapport blijven hangen die misleidend is. Mensen die zichzelf laten onderzoeken moeten zich dus deze rapportages wel nauwkeurig lezen om al die nuances te zien

  Benieuwd naar het afnemen van een dna test. Hier lees je er alles over

 • Rebrikov is vastbesloten om ‘kiembaan-genbewerking’ uit te voeren

  De ontwikkelingen binnen de CRISPR DNA bewerkingstechniek blijven het nieuws halen. Eerder schreven we al over de chinese wetenschapper He Jiankui die met gebruik van de CRISPR CASPR techniek zorgde voor een revolutie in de DNA wetenshap. JIankie paste met de knip en plak techniek het dna van de twee babymeisjes Lulu en Nana zo aan dat ze minder vatbaar zijn voor pokken, cholera en het hiv-virus. Volgens hem was deze modificatie verantwoord omdat hun vader hiv heeft. De algemene wetenschap oordeelde verbaasd en zelfs gespannen want een techniek als deze was veel te ingrijpend om zo argeloos gebruikt te worden.

  Toch hebben deze reacties het gebruik van de DNA knip en plak techniek geen halt toegeroepen. Deze week kwam namelijk naar buiten dat er vijf Russische stellen die zelf doof zijn de CRISPR willen gebruiken om een kind te krijgen die wel kan horen. Dit lied bioloog Denis Redrikov onlangs weten aan de New Scientist. De bioloog lijkt net als de wetenschapper Jiankui net zo vastberaden te zijn om de techniek te gebruiken voor dit doeleinde.

  Over een paar weken zal Rebrikov contact opnemen met Russische autoriteiten om toestemming te vragen voor zijn project. De bewerking die de bioloog wil gaan doorvoeren valt onder de kiembaan-genbewerking, bij een kiembaan-genbewerking wordt er DNA-bewerking bij een individu wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Dit gaat dus weer een stapje verder als de bewerking die He Jiankui deed. Het aangepaste DNA wordt doorgegeven. Iets wat trouwens bij de tweeling meisjes later natuurlijk ook zou kunnen gaan gebeuren. Ook nu speelt de snelheid van dergelijke nieuwe technieken weer een grote rol in de manier waarop het door internationale wetenschappers ontvangen wordt. Niet alleen de snelheid waarmee de eerdere tweeling werd behandelt stuitte tegen het zere been, een groter probleem vonden de wetenschappers dat de modificatie niet nodig was omdat er andere oplossingen waren dan het aanpassen van het dna.

  De ethische vraagstukken bij genbewerking, wat is geoorloofd en wat niet?

  Ook bij dit soort ingrepen spelen ethische vraagstukken een grote rol. Waarom kiest Redrikov voor het bestrijden van doofheid in plaats van een ernstige ziekte zoals. De reden hiervoor is zo zegt hij omdat mensen met ernstige recessieve aandoeningen zich eigenlijk niet in dezelfde situatie bevinden als bij de de vijf dove stellen. Het gaat erom om testen te doen op kinderen die sowieso niks te verliezen hebben en er eigenlijk alleen maar beter van kunnen worden, zo stelt bio-ethicus Julian Savulescu van de Universiteit van Oxford. Niet met kinderen die anders een gewoon bestaan hadden kunnen leiden.

  Mocht kiembaan-genbewerking in de toekomst veilig blijken, dan vindt Savulescu dat het moreel verdedigbaar is om het te gebruiken om aandoeningen zoals doofheid te voorkomen.

 • Geschiedenislesje over ons DNA

  DNA (DeoxyriboNucleic Acid) is er natuurlijk ‘altijd’ geweest. Maar het heeft wel even geduurd voor we er ook echt meer over te weten kwamen. Er is nog een flinke reis te gaan voor we echt alles over ons DNA zullen begrijpen. Op de tijdlijn van de mensheid beginnen we eigenlijk pas net een beetje te zien wat het precies is en hoe het werkt. Een kleine geschiedenisles…

  19e en 20e eeuw

  Al in de 19e eeuw begonnen verschillende wetenschappers biologische elementen te beschrijven die van generatie op generatie konden worden doorgegeven en die onze eigenschappen zouden beïnvloeden. Zeker van hun zaak waren ze toen nog niet en het duurde tot het begin van de 20e eeuw voor men op de proppen kwam met het concept van een 'gen'. Het was de invloedrijke Deens wetenschapper Wilhelm Johannsen die op basis van studies met bonenplanten wist aan te tonen dat het gewicht van een boon werd bepaald door, zoals hij dat noemde, genen die het specifiek van ‘zijn ouders’ had geërfd. Later, doordat wetenschappers steeds meer te weten kwamen, zou de omschrijving van een gen evolueren met DNA.

  In de jaren ‘40 en ‘50 vonden onderzoekers uit dat genen losse objecten waren die op een vaste, lineaire manier op chromosomen waren gerangschikt. Wetenschappers bleven echter moeite hebben om te begrijpen hoe genen daadwerkelijk van invloed waren op organismen. Een grote doorbraak volgde vervolgens in de jaren vijftig toen meerdere achtereenvolgende ontdekkingen uiteindelijk leidde tot de beantwoording van de vraag waar genetici al meer dan een eeuw mee worstelde: wat is het genetische materiaal? De identificatie van DNA was een feit.

  Eiwitten

  Na deze ontdekking legde men zich geruime tijd toe op de vraag hoe informatie die in het DNA is opgeslagen, kon worden gebruikt om eiwitten te bouwen. Deze volgende stap werd in de vroege jaren zestig gezet door de gecombineerde inspanningen van afzonderlijke onderzoeksteams onder leiding van Robert W. Holley, H. Gobind Khorana en Marshall W. Nirenberg.

  In de jaren die volgde werden er voortdurend stappen gezet in de kennis over en begrip van DNA.
  Zo konden moleculaire biologen aan het begin van de jaren zeventig de genetische code ontcijferen en de volgorde van aminozuren in eiwitten voorspellen. En in 1983 werd de ziekte van Huntington de eerste ziekte waarvan men vastgesteld dat deze genetische wordt bepaald en dus de eerste ‘genetische ziekte’ mag worden genoemd.

  Menselijk genoom

  Het volgende essentiële jaar is 1990. In dat jaar werd namelijk gestart met het Human Genome Project om de volledige structuur van het menselijke DNA in kaart te brengen. Het plan was om deze monster onderneming in 15 jaar te voltooien, maar door de snelle ontwikkeling van beschikbare technieken ging dit veel sneller. Zo wist in 1999 een internationaal team van onderzoekers de volledige genetische code van het menselijk chromosoom 22 te ontrafelen en de volledige 33,5 miljoen chemische componenten te beschrijven. In 2003 werd het Human Genome Project voltooid met het in kaart brengen van 99% van het menselijk genoom.

  Uiteraard blijven de ontwikkelingen ook hierna in razend tempo doorgaan. Nu zijn veel inspanningen echter veelal gericht op wat we met de DNA kunnen en hoe de mensheid kan profiteren van deze kennis. Wordt vervolgd...

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 9