Van de Melkboer

Aan de borreltafel in het café komt het geregeld ter sprake; ongeveer 10 procent van de kinderen zou 'van de melkboer’ komen. Klopt dit, of valt het eigenlijk wel mee en overdrijven we op het moment dat we met vrienden onder elkaar een biertje drinken? Uit informatie vanuit het AMC blijkt dat de 10 procent overdreven is, maar dat er wel degelijk een aanzienlijke groep kinderen is die afkomstig is van een andere biologische vader dan we op het eerste gezicht zouden aannemen.

Stevige overschatting van de werkelijkheid

Het is Merel van Maarle van het AMC die aangeeft dat de genoemde 10 procent van de kinderen die van de melkboer zou zijn een “stevige overschatting” is. Wat dat betreft lijken we het percentage wat omhoog te schroeven op het moment dat we het er over hebben. Het valt bovendien wel te verklaren waar dit vandaan komt, aangezien de 10% bijvoorbeeld wel naar voren komt in een Londense studie, waar veel eenoudergezinnen in de populatie zaten. Het ging om een studie met bovengemiddeld veel participanten uit achterstandswijken waar het vaker lijkt voor te komen dan in de rest van de samenleving.

2 - 3 procent heeft een andere vader

Dat neemt volgens haar aan de andere kant niet weg dat het binnen onze eigen maatschappij ongeveer 2 - 3 procent van de kinderen zou overkomen. Gemiddeld 2 - 3 op iedere 100 kinderen zijn dus 'van de melkboer’ en hebben dus niet de biologische vader die ze denken te hebben. Dat aantal is behoorlijk groot, waardoor er in veel gezinnen onzekerheid bestaat over bepaalde familierelaties; vaak leidt dit tot een hoop spanningen. Het is daarom dan wellicht verstandig om een keer een DNA test uit te laten voeren, om de waarheid voor eens en voor altijd boven water te krijgen.

Laat een DNA-test uitvoeren

Het is tegenwoordig heel goed mogelijk om zelf DNA monsters voor een vaderschapstest af te nemen en dat DNA vervolgens in een betrouwbaar laboratorium te laten testen. Het is mogelijk de DNA test online te bestellen, de kosten vallen behoorlijk mee en de uitslag is zeer betrouwbaar; dus waar wachten we op? Maak zelf gebruik van een DNA test, om na te gaan of er in uw geval sprake is van de biologische relatie die u verwacht, bijvoorbeeld of uw zoon of dochter werkelijk van u is. Het zijn belangrijke vragen, waarvan we ons kunnen voorstellen dat u er graag een duidelijk antwoord op wenst.