Abortusketen Casa failliet

De abortusketen Stichting Casa Klinieken, die de helft van alle abortussen in Nederland verzorgde, is failliet. Begin deze maand sloten de laatste drie klinieken van Casa hun deuren.

Volgens minister Bruins van Medische Zorg kan de zorgverlening doorgaan in andere Nederlandse klinieken. Maar de eerste patiënt is al doorverwezen naar het buitenland.

Gesjoemel met declaraties

Het drama bij Casa begon in september. Toen gingen twee zusterstichtingen van Casa failliet door gesjoemel met declaraties. De abortusklinieken van CASA fraudeerden voor miljoenen door tienduizenden keren ten onrechte een narcose te declareren. De klinieken verdoofden vrouwen door ze in een roes te brengen, maar declareerden een zwaardere narcose. De zeven klinieken die de abortuszorg uitvoerden, bleven in september nog buiten het faillissement.

Faillissement klinieken

Begin november gingen ook de klinieken failliet. De keten telde abortusklinieken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Leiden, Goes en Houten. In die klinieken werd de helft van alle abortussen in Nederland uitgevoerd.

Geen doorstart

Curator Marc Udink wilde de keten met klinieken als geheel laten doorstarten, zodat de zorgverlening door kon blijven gaan. Nu blijkt dat die volledige doorstart er niet komt. Udink moet op zoek naar kopers voor de afzonderlijke klinieken.

Klinieken gesloten

De afgelopen weken gingen vier van de zeven klinieken al dicht. Begin december meldde curator Udink dat ook de drie resterende klinieken voorlopig sluiten. Het is de vraag wat de sluiting voor gevolgen heeft voor de abortuszorg in Nederland, vooral omdat een abortus niet lang uitgesteld kan worden. In september zei toenmalig minister van Volksgezondheid Schippers al bezorgd te zijn.

Continuïteit abortuszorg

Minister Bruins stuurde op 1 december een brief aan de Tweede Kamer over het faillissement van Casa en de continuïteit van de arbortuszorg. Bruins schrijft daarin dat het wegvallen van Casa nauwelijks nadelige gevolgen heeft voor de abortuszorg in Nederland. De zorgverlening kan volgens hem zonder problemen worden overgedragen aan andere abortusklinieken. "De andere abortusklinieken hebben aangegeven de komende tijd extra capaciteit te kunnen inzetten", aldus de minister. "Hun taxatie is dat de capaciteit die nu wegvalt door de sector als geheel kan worden opgevangen. Vrouwen met een hulpvraag kunnen dus ergens anders terecht."

Doorverwijzen naar België

In de praktijk blijkt dit echter niet altijd te kloppen. De abortusklinieken die niet onder Casa vallen, hebben inmiddels te maken met een enorme toename aan patiënten en kunnen de vraag nauwelijks aan. Volgens het Parool heeft een Amsterdamse kliniek al een patiënt moeten doorverwijzen naar België, omdat in Nederland nergens meer plek was. Andere patiënten zouden een lijst met telefoonnummers hebben gekregen, om zelf te kijken of zij ergens anders terecht kunnen. Kortom, de toegankelijkheid van de abortuszorg in Nederland wordt bedreigd.