Betrouwbaarheid DNA-test bewezen in artikel Volkskrant

Onlangs verscheen er in de Volskrant een artikel over schrijver Daan Scheerma die net als veel andere Nederlanders gefascineerd raakte over zijn achtergrond. Hij stelde zich vragen als wie ben ik en waar kom ik vandaan? Met een DNA test probeerde hij hier achter te komen En wat bleek? De test ons DCC laboratorium bleek net zo betrouwbaar als die van 23andMe.

ArneBlogImage

DNA afkomt testen groeien sterk in populariteit

Volgens de BBC is het uitpluizen van de familiegeschiedenis met behulp van voorvader testen enorm gegroeid in populariteit. In 2017 verdubbelde het aantal monsters wat naar een DNA bedrijf werd gestuurd waarbij de teller kwam te liggen op 12 miljoen wereldwijd, een ongelofelijk groot getal. Veel van deze afgenomen testen leverde mooie succesverhalen op.. Verloren familieleden werden teruggevonden voor andere mensen was het even schrikken want die kregen plots een familie cadeau! Vervelende verrassingen waren er ook. Dit waren dan meestal uitkomsten die het tegenovergestelde bewerkstelligde namelijk het kwijtraken van familieleden. De testen waren in ieder geval antwoorden en een bevestiging over de achtergrond van de deelnemers. De groei en de populariteit van deze testen sluit dan ook goed aan bij de zoektocht naar identiteit, een van de belangrijkste thema’s de afgelopen jaren in de politiek, sociale media en in diverse subculturen. Door de online testen was het nog nooit zo makkelijk voor hobbyisten om hun eigen stamboom uit te pluizen zo stelt ook Dr. Mariek van Dooren, geneticus aan het Erasmus in Rotterdam. Maar hoe zit het dan met die betrouwbaarheid?

Twee testen bij twee partijen voor dezelfde prijs

De schrijver bestelde twee soorten testen bij zowel DNA-test.nl als bij 23andMe. Twee testen om allebei zijn vragen mee te kunnen beantwoorden, een gezondheidstest via een dna profiel om zijn gezondheid mee te kunnen bepalen en een DNA onderzoek om zijn afkomst mee te kunnen bepalen Bij zowel 23andMe als DNA-test kosten de onderzoekjes zo rond de 170 euro.

Zowel DNA-test als 23andMe geven hetzelfde antwoord op de urgente vragen

Het kostte beide bedrijven twee weken om de ingestuurde monsters om te zetten in een betrouwbare uitslag. Zo is de uitslag van de schrijver Scheerma bekeken door wetenschappers in het UMC in Utrecht. DNA-test heeft in de haplo test een route gereconstrustueerd waaruit het leefgebied en de achtergrond van de schrijver te herleiden is. De kaart laat deze achtergrond zien in de vorm van een soort schatkaart. Dit soort onderzoek is betrouwbaar zo stellen de wetenschappers. Bij een haplotest wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van de genen van de mummie Ötzi, de ijsmummie werd in 1991 per toeval door wandelaars gevonden in de Alpen.

Tot slot: Lees je gezondheidstest niet te vluchtig

Over de gezondheidstesten zijn de wetenschappers minder enthousiast. Het probleem ligt voor hen niet zo erg bij de betrouwbaarheid maar eerder de gelaagdheid ervan. Begrijpen mensen wel dat ze de informatie die graag willen inwinnen over hun gezondheid nooit meer vergeten kan worden. In het DNA profiel zitten veel gradaties zie ingaan op de gezondheid of erfelijkheid van een proefpersoon. Van de onschuldige elementen als het behoud van het haar tot aanleg van de ziekte van Alzheimer. Het probleem zit hem dan vooral in de manier waarop de mensen de uitslag lezen. Ze zien alleen het eindoordeel, de grote letters. Maar de details zitten hem juist in de kleine lettertjes. Het kan dus gebeuren dat mensen met oordeel over het rapport blijven hangen die misleidend is. Mensen die zichzelf laten onderzoeken moeten zich dus deze rapportages wel nauwkeurig lezen om al die nuances te zien

Benieuwd naar het afnemen van een dna test. Hier lees je er alles over