CSI-syndroom bij DNA test MH17

Het is inmiddels enkele maanden geleden dat zich de ramp met vlucht MH17 voltrok, DNA testen worden ingezet om de slachtoffers te identificeren. Het toestel brak naar alle waarschijnlijkheid in stukken en stortte met een enorme vaart op de aarde. Niemand heeft de ramp weten te overleven, wat onder andere betekent dat tal van Nederlanders daar de dood vonden. Nederland speelt een belangrijke rol bij de identificatie van de slachtoffers, onder andere door een leidinggevende rol te spelen bij het onderzoeken van het DNA-materiaal van de slachtoffers en het uitvoeren van DNA testen. Het is deze identificatie die pijnlijk blootlegt dat er sprake is van een CSI-syndroom bij veel mensen.

Identificatie in Hilversum

De identificatie van alle slachtoffers vindt plaats in Hilversum. Er werkt een uitgebreid team van specialisten hard aan de identificatie, aan de hand van verschillende stappen. De onderzoekers en specialisten gebruiken bijvoorbeeld kleding, lichaamskenmerken en gevonden spullen, maar nemen daar waar mogelijk ook een DNA-test af. Deze DNA-test maakt het goed mogelijk om een identificatie uit te voeren, al duurt dit langer dan veel mensen zouden wensen.

CSI-syndroom bij veel Nederlanders
Er blijkt sprake van een CSI-syndroom bij veel Nederlanders, die niet goed begrijpen waarom het maanden tot jaren moet duren om de verschillende slachtoffers te kunnen identificeren. Een serie op televisie laat rechercheurs zien die binnen een dag een moord oplossen en na enkele minuten de resultaten van een DNA-test tot hun beschikking hebben. De praktijk is helaas anders, een DNA-test is niet zo gemakkelijk als men het in de series doet voorkomen.

DNA test en onderzoek
Een DNA test en een onderzoek duren langer dan een paar uur, hier gaan minimaal enkele dagen overheen. Bovendien dient er sprake te zijn van voldoende DNA-materiaal, dat de onderzoekers op de juiste wijze af kunnen nemen. Op het moment dat u zelf een DNA-test doet kunt u hiervoor gebruik maken van ons handige pakket, in combinatie met de instructie. Bij de identificatie van slachtoffers is dit niet aan de orde, de onderzoekers dienen zeer zorgvuldig met hen om te gaan. Hierdoor duurt de identificatie in sommige gevallen helaas stukken langer, zelfs in combinatie met een DNA-test.