DNA-deskundige werkt mee aan onderzoek serieverkrachter

Er kan een deskundige worden ingeschakeld binnen het onderzoek naar een serieverkrachter in Utrecht, daar heeft de rechtbank in Utrecht mee ingestemd. De DNA-deskundige mag z’n licht laten schijnen over de zaak en kan daarmee helpen na te gaan of de verdachte Gerard T. (52) daar inderdaad de dader van is.

Verzoek om een DNA-deskundige

Het verzoek om een DNA-deskundige toe te laten in het onderzoek kwam van raadsman Maarten Krikke, tijdens de pro-forma zitting. Hij geeft aan dat er sprake kan zijn van eventuele onrechtmatigheden in het onderzoek, volgens hem is een DNA-deskundige de aangewezen persoon om daar uitspraken over te doen. Hij zei geen aanwijzingen te hebben dat er fouten zijn gemaakt, maar dat hij graag het zekere voor het onzekere wil nemen. Het is volgens hem daarom van belang dat er een DNA-deskundige meekijkt in de zaak, die bijvoorbeeld de resultaten van de DNA-test kan beoordelen en aan kan geven wat de ruwe resultaten in de praktijk betekenen.

Resultaten van een DNA-test

Gerard T. is op basis van onder andere een DNA-test hoofdverdachte in een zaak die betrekking heeft op vier verkrachtingen, waarvan twee in 1995, één in 1996 en nog één in 2001. Het DNA-bewijs tegen T. lijkt sterk, een deskundige zal aan moeten geven of dit inderdaad het geval is. Zijn DNA werd beschikbaar toen hij als het gevolg van de diefstal van een lokfiets in 2014 in de val liep. De verplichte afgifte van zijn DNA zorgde ervoor dat het mogelijk bleek om een match te maken. In één van de zaken moest er echter een opwaardering van het DNA plaatsvinden, om het magere spoor uit te kunnen breiden en er op die manier iets over te kunnen zetten.

Betrouwbaarheid van het DNA-materiaal

De advocaat van de verdachte heeft aangegeven dat hij vooral graag wil weten hoe het DNA bij de slachtoffers is veiliggesteld en hoe men het materiaal door de jaren heen heeft bewaard. Dit zijn echter geen vragen die hij bij de DNA-expert kwijt zal kunnen. De DNA-deskundige zal vooral een antwoord kunnen geven op vragen over de DNA-test of de betrouwbaarheid daarvan. Het is wat dat betreft de vraag welke van de beide partijen uiteindelijk het meeste voordeel zal hebben bij het inschakelen van een DNA-deskundige.