DNA en DNA-onderzoek

Elke dag leren we meer en meer over ons eigen DNA en over DNA-onderzoek. Met geavanceerde technologieën en wetenschappelijke doorbraken zijn we in staat om dieper in de preventieve geneeskunde en genealogie te duiken. Maar: waar denken mensen nu echt aan bij het horen van de woorden van DNA en DNA-onderzoek? Hieronder een lijst met 5 dingen waaraan mensen het meeste denken bij als het woord DNA wordt genoemd.

Uiterlijk - Een van de eerste dingen die mensen associëren met DNA is de mogelijkheid om ons uiterlijk te bepalen. We weten vandaag de dag dat ons eigen DNA de blauwdruk is van ons lichaam. Welke oog- en haarkleur iemand heeft wordt beschreven in ons DNA.

Klonen - sinds Dolly het schaap, het eerste zoogdier dat ooit gekloond is door middel van het proces van nucleaire transfer in 1996, zijn mensen geïntrigeerd door het onderwerp klonen. Dit onderwerp is behoorlijk controversieel en velen verzetten zich tegen de ethische problematiek van het klonen. Of het nu ethisch verantwoord is of niet, op dit moment worden verschillende toepassingen van kloontechnieken verder ontwikkeld.

Criminaliteit - Bij elke misdaad die wordt onderzocht wordt er tegenwoordig melding gemaakt van DNA-onderzoek. Vandaag de dag kan de forensische wetenschap bewijsmateriaal gevonden op de plaats delict linken aan verdachten of zelfs aan reeds veroordeelde daders, vele misdrijven zijn zo al opgelost. Via DNA-onderzoek kan een DNA-profiel worden gecreëerd om personen door middel van sporenonderzoek naar monsters zoals speeksel en zelfs vingerafdrukken nauwkeurig te identificeren.

DNA Vaderschapstesten - DNA-onderzoek wordt vaak verbonden met het proces van het bepalen van de biologische ouders. Door middel van DNA vaderschapstesten kunnen individuen biologische relaties te bewijzen. Vaderschapstesten om zelf te doen kunnen worden besteld en geleverd binnen een werkdag.

Voorouders - Geïnteresseerd om uit te vinden wie je verre neven zijn? Door de vaderlijke lijn (Y-STR) vergelijkingstests, kan men tegenwoordig de vaderlijke lijn traceren en er kan informatie worden gegeven wat betreft een specifieke bevestiging van recente relaties. Met behulp van een wattenstaafje waarmee wangslijmvlies kan worden afgenomen wordt de test gedaan. Het DNA onderzoek is vervolgens binnen 3 weken afgerond.