DNA geeft antwoord op (bijna) alle vragen

Weten waar je vandaan komt, wie je voorouders zijn en of je verhoogd risico hebt op ziektes? Of willen checken of je familie ook echt je familie is? Dat kan allemaal met DNA-testen. DNA-testen zijn populairder dan ooit. In de Verenigde Staten is het volkomen normaal om je eigen DNA te laten onderzoeken. Hier in Nederland nog wat minder. Maar ook hier weten steeds meer mensen de weg te vinden naar het antwoord op hun vragen.

DNA-test voor jezelf

De DNA-test die het meest in opmars is, is de test die jou alles vertelt over jouw genen. Uit het profiel blijkt niet alleen wie je voorouders waren en waar ze vandaan kwamen. Maar ook krijg je antwoorden op hoe je stofwisseling werkt, of je een groter risico hebt op erfelijke ziektes of zelfs op de vraag hoe snel jouw lichaam cafeïne afbreekt. Met wat wangslijmvlies krijg je inzicht in de bijna 30.000 genen die in je lichaam zitten. Wie weet woont er een ver familielid in Australië en heb je meer dan 1000 achterneven en -nichten over de hele wereld.

Hulp voor verlaten kinderen door DNA-test

DNA-testen kunnen ook inzicht geven in ouderschap. In Marokko bijvoorbeeld, heeft de overheid plannen DNA-testen in te zetten om de vaders van verlaten kinderen te identificeren. De Marokkaanse minister van Sociale Ontwikkeling, Bassima Hakkaoui, heeft de regering opgeroepen DNA-testen te gebruiken voor het opsporen van deze vaders.

DNA-testen voor donorkinderen

Ook dichter bij huis kunnen DNA-testen antwoord geven op ouderschapsvragen. In de zomer van 2017 was er een verdubbeling van het aantal afstammingsvragen van donorkinderen. In Nederland zijn er naar schatting meer dan 40.000 kinderen geboren met een anonieme donor als vader. DNA-testen kunnen hen antwoorden geven over hun afstamming.

DNA-test tijdens zwangerschap

Andersom werkt het ook. Al tijdens de zwangerschap kun je het DNA van je ongeboren kind bepalen met de prenatale vaderschapstest. Uit wat bloed van de moeder kan het DNA van de baby gehaald worden. Dit DNA wordt vergeleken met het wangslijm van de vader en zo heb je al vanaf 9 weken zwangerschap een antwoord op de vaderschapstest.