DNA onderzoek biedt mogelijk uitkomst in zoektocht naar verkrachter

De politie in Valkenswaard overweegt het gebruik van een DNA onderzoek, om vast te stellen wie de serieverkrachter is die daar tot 2010 meerdere vrouwen heeft aangerand. Het is tot nu toe niet gelukt om een dader op te sporen, door middel van een DNA test kan de politie beter achterhalen wie de persoon is die achter deze gruwelijke daden zit. De politie denkt na over een grootschalig DNA onderzoek, dat uiteindelijk een match met de gevonden DNA-sporen op moet gaan leveren.

Meerdere zedenzaken

Er hebben in de periode tussen 1989 en 2010 een aantal verschillende zaken plaatsgevonden in Valkenswaard en omgeving. De politie wilt zich voorlopig richten op drie zedenzaken uit die periode, waarvan het weet dat er steeds sprake was van dezelfde aanrander. De politie gaat er echter vanuit dat er in totaal 12 incidenten hebben plaatsgevonden. Het DNA onderzoek moet het gemakkelijker maken om na te gaan of het in al die gevallen gaat om dezelfde persoon. Op die manier kan de DNA test niet alleen helpen de dader aan te wijzen, het zorgt er daarnaast mogelijk voor dat er meerdere zaken op te lossen vallen.

Vrouwen van hun fiets gesleurd

In de drie zaken die de politie in ieder geval op het oog heeft werden vrouwen van hun fiets gesleurd en vervolgens verkracht. De vrouwen zelf spreken van een onverzorgde en stinkende man met ruwe handen. Opvallend genoeg had hij een lokaal Valkenswaards accent, iets dat de politie flink heeft geholpen bij het vaststellen van de mogelijke dader en het profiel hiervan. De dader maakte een intelligente indruk op de slachtoffers. Zijn haarkleur was in 1989 nog blond of rossig, terwijl hij in 2006 tijdens een ander incident inmiddels meer kalend was.

DNA onderzoek inzetten

De inzet van DNA onderzoek moet meer duidelijk maken over wat er precies is gebeurd en wie daar verantwoordelijk voor is. Bovendien vraagt de politie in Valkenswaard een ieder die meer weet over de voorvallen contact op te nemen. Tijdens een DNA test wordt er via matchende chromosomen en de familiestamboom nagegaan of het mogelijk blijkt om een dader aan te wijzen en wellicht meerdere zaken op te lossen. Het DNA onderzoek bood eerder bijvoorbeeld uitkomst bij de moord op Marianne Vaastra, dankzij de afname van DNA bleek het mogelijk om de dader aan te wijzen en de zaak uiteindelijk op te lossen.