DNA ontdekt met acht letters

Synthetisch biologen hebben een nieuwe DNA-code ontdekt met acht letters in plaats van vier. Deze DNA-code wijkt volledig af van het aardse leven en vormt daarmee het bewijs dat ergens ver weg in het heelal wezens zouden kunnen rondlopen met zulk afwijkend DNA.

Biologen voegen 4 nieuwe letters toe aan DNA

Het normale DNA bestaat uit de letters A, C, G en T. Al het leven op aarde bestaat uit uit deze vier letters. De biologen zijn er nu in geslaagd om deze reeks uit te breiden met de letters S, B, Z en P. De nieuwe letters nemen dezelfde wenteltrap-structuur aan als normaal DNA. Dankzij de acht letters kan het dna meer informatie kwijt. Je kunt met acht letters immers meer woorden vormen dan met vier.
De biologen noemen de nieuwe 8 letterige DNA string hachimoji-DNA (Japans voor acht letters) en het werkt compleet anders dan ons vertrouwde vier letterige DNA.

Nieuwe DNA structuur zorgt mogelijk ook voor extra data opslag

Synthetisch bioloog Steven Benner en zijn team van het biotechbedrijf Firebird Biomolecular Sciences in Florida, testte de exotische dna-code onder anderen door het in te bouwen in losse stukjes spinazie-dna in een reageerbuis. Een volgende stap in het onderzoek zou zijn om het ‘buitenaardse’ DNA in te brengen bij een bacterie om te zien of het dan ook overeind blijft. De wetenschappers denken dat het systeem mogelijk nuttig is om informatie op te slaan in een soort ‘natte’ computer. De flexibiliteit en informatiedichtheid is namelijk veel groter dan gewone computergeheugens.

Uitbreiding van het DNA

Bij vrijwel alle levende wezens zit de genetische informatie opgesloten in het DNA-molecuul, de dubbele helix die zich in elke celkern bevindt. Deze dubbele spiraal bevat eindeloze reeksen van vier verschillende nucleotiden: A, C, G en T. Een A in de ene streng bindt altijd aan een T in de andere streng. Zo werkt het ook bij G en C. In het uitgebreide alfabet vormen S en B, en Z en P ook zulke baseparen.

Niet het eerste onderzoek met onderaards DNA

Het hachimoji-DNA is niet het eerste onaardse DNA. Twee jaar geleden presenteerden biologen al een E. coli-bacterie waarvan ze het DNA hadden uitgebreid met twee (weer andere) letters. Andere wetenschappers experimenteren met zaken als niet in de natuur voorkomende eiwitten en aminozuren. Die zijn misschien ooit nuttig om bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen te ontdekken.

Dan rest er nog de vraag waarom ons DNA maar vier letters heeft en waarom specifiek deze? Daarover denken wetenschappers dat de evolutie heeft gekozen voor de simpelste oplossing die goed genoeg was.