dna-test

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 8
 • DNA mogelijk ontstaan in afwezigheid van leven

  Onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat DNA kan zijn ontstaan in de afwezigheid van leven. Dit zou betekenen dat de eerste levensvormen op aarde al beschikten over RNA én DNA.

  Tot nu toe werd aangenomen dat de eerste levensvormen alleen gebaseerd waren op RNA, en geleidelijk evolueerden tot levensvormen die DNA konden maken en gebruiken. Dit wordt de ‘RNA World-hypothese’ genoemd, maar deze theorie is dus waarschijnlijk verkeerd.

  Wat is RNA?

  RNA is een afkorting van Ribonucleïnezuur (in het Engels ribonucleic acid). Het lijkt sterk op DNA, maar heeft een paar verschillen. Zo is RNA bijvoorbeeld enkelstrengs, terwijl DNA een dubbele streng heeft. In de cel hebben RNA-moleculen verschillende functies rondom de eiwitsynthese.
  Wetenschappers dachten tot nu dat de eerste levensvormen gebaseerd waren op enkel RNA, omdat ze er maar niet in slaagden om om RNA in afwezigheid van door levensvormen geproduceerde enzymen om te zetten in DNA. Daar is nu dus, met een nieuw onderzoek verandering in gekomen.

  RNA World-hypothese wellicht niet langer houdbaar

  Onderzoeker Ramanarayanan Krishnamurthy en zijn team verkregen de eerste aanwijzingen dat de RNA World-hypothese waarschijnlijk niet klopt al in 2017. Ze vonden toen namelijk een stofje dat waarschijnlijk al op aarde voorkwam vóór er leven was. En dat stofje kan bouwblokken van RNA aan elkaar koppelen, zodat RNA-strengen ontstaan. Het stofje zou in theorie hetzelfde kunnen hebben gedaan met de bouwblokken van DNA en eiwitten.

  Meer onderzoek naar bouwblokken DNA

  Het nieuwe onderzoek gaat verder op deze studie en concentreert zich op het stofje thiouridine. Dit was waarschijnlijk al op aarde aanwezig voor de eerste levensvormen ontstonden en kan een voorloper geweest zijn van een van de bouwblokken waaruit het eerste RNA ontstond.

  Krishnamurthy en zijn team laten met hun nieuwe onderzoek zien dat ze thiouridine om kunnen zetten in een bouwblok van DNA, door middel van een paar chemische reacties die gemakkelijk op een levenloze aarde kunnen hebben plaatsgevonden.

  Ontstonden RNA en DNA gelijktijdig?

  Dankzij het experiment van Krishnamurthy is het helemaal niet meer zo’n gek idee dat DNA en RNA gelijktijdig ontstonden en beide door de eerste aardse levensvormen werden gebruikt. Misschien werden RNA en DNA zelfs met elkaar vermengd om de eerste genen te krijgen. Dat is goed mogelijk, omdat onderzoekers een levende bacterie hadden gemaakt uit een mix van RNA en DNA.

  Het blijft natuurlijk gissen, maar Krishnamurthy denkt dat NA en DNA al vroeg de strakke taakverdeling die ze vandaag de dag in alle cellen hebben, ontwikkelden.

 • DNA ontdekt met acht letters

  Synthetisch biologen hebben een nieuwe DNA-code ontdekt met acht letters in plaats van vier. Deze DNA-code wijkt volledig af van het aardse leven en vormt daarmee het bewijs dat ergens ver weg in het heelal wezens zouden kunnen rondlopen met zulk afwijkend DNA.

  Biologen voegen 4 nieuwe letters toe aan DNA

  Het normale DNA bestaat uit de letters A, C, G en T. Al het leven op aarde bestaat uit uit deze vier letters. De biologen zijn er nu in geslaagd om deze reeks uit te breiden met de letters S, B, Z en P. De nieuwe letters nemen dezelfde wenteltrap-structuur aan als normaal DNA. Dankzij de acht letters kan het dna meer informatie kwijt. Je kunt met acht letters immers meer woorden vormen dan met vier.
  De biologen noemen de nieuwe 8 letterige DNA string hachimoji-DNA (Japans voor acht letters) en het werkt compleet anders dan ons vertrouwde vier letterige DNA.

  Nieuwe DNA structuur zorgt mogelijk ook voor extra data opslag

  Synthetisch bioloog Steven Benner en zijn team van het biotechbedrijf Firebird Biomolecular Sciences in Florida, testte de exotische dna-code onder anderen door het in te bouwen in losse stukjes spinazie-dna in een reageerbuis. Een volgende stap in het onderzoek zou zijn om het ‘buitenaardse’ DNA in te brengen bij een bacterie om te zien of het dan ook overeind blijft. De wetenschappers denken dat het systeem mogelijk nuttig is om informatie op te slaan in een soort ‘natte’ computer. De flexibiliteit en informatiedichtheid is namelijk veel groter dan gewone computergeheugens.

  Uitbreiding van het DNA

  Bij vrijwel alle levende wezens zit de genetische informatie opgesloten in het DNA-molecuul, de dubbele helix die zich in elke celkern bevindt. Deze dubbele spiraal bevat eindeloze reeksen van vier verschillende nucleotiden: A, C, G en T. Een A in de ene streng bindt altijd aan een T in de andere streng. Zo werkt het ook bij G en C. In het uitgebreide alfabet vormen S en B, en Z en P ook zulke baseparen.

  Niet het eerste onderzoek met onderaards DNA

  Het hachimoji-DNA is niet het eerste onaardse DNA. Twee jaar geleden presenteerden biologen al een E. coli-bacterie waarvan ze het DNA hadden uitgebreid met twee (weer andere) letters. Andere wetenschappers experimenteren met zaken als niet in de natuur voorkomende eiwitten en aminozuren. Die zijn misschien ooit nuttig om bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen te ontdekken.

  Dan rest er nog de vraag waarom ons DNA maar vier letters heeft en waarom specifiek deze? Daarover denken wetenschappers dat de evolutie heeft gekozen voor de simpelste oplossing die goed genoeg was.

 • Minder doden door chemokuur dankzij DNA testen

  Uit een nieuw onderzoek blijkt dat artsen met een DNA-test het veelgebruikte chemo medicijn 5-FU beter kunnen afstemmen op de patiënt. Hierdoor kunnen in Nederland per jaar zo tachtig mensen gered worden en hebben ruim achthonderd mensen een minder ellendige tijd.

  Veel mensen die kanker hebben krijgen een chemokuur. Zo’n chemokuur heeft vaak heftige bijwerkingen waar mensen heel ziek van worden. Bijvoorbeeld het 5FU-medicijn, dat de darmen van de patiënt beschadigt. Het middel tast de slijmvliezen aan waardoor er snel infecties ontstaan.

  Groot onderzoek naar bijwerkingen

  Mensen kunnen ernstig ziek worden van de bijwerkingen en er zelfs aan sterven. Bij sommige patiënten gaat zelfs alles kapot, van mond tot anus. Ze krijgen heftige diarree, buikkrampen en kunnen niet eten en drinken.

  Naar schatting overlijden er wereldwijd honderden mensen per jaar aan de gevolgen van de chemokuur, die wordt toegediend per infuus of in pilvorm. Een zeer onwenselijk resultaat. Daarom bogen tientallen Nederlandse artsen zich de afgelopen jaren over de vraag of het ook anders kan en dat blijkt inderdaad te kunnen.

  DNA sleutel tot de juiste dosering bij een chemokuur

  Er zijn in totaal 1100 kankerpatienten in zeventien ziekenhuizen onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat met een DNA-test kan worden achterhaald welke dosis van de chemokuur het beste bij iedere patiënt past. Zo kan de kuur aangepast worden aan de patiënt.

  Patiënten met DNA-afwijking ook gebaat bij onderzoek

  Sommige mensen hebben een DNA-afwijking waardoor ze niet goed tegen bepaalde bestanddelen van het medicijn kunnen. Met een lagere dosis worden ze minder ziek en hoeven ze niet opgenomen te worden op de intensive care en zullen ze niet sterven door de behandeling.

  De onderzoekers zouden het liefste zien dat elk ziekenhuis een DNA-test afneemt bij kankerpatienten die een behandeling met hete 5FU-medicijn krijgen, omdat mensen hierdoor niet meer hoeven te sterven aan de bijwerkingen.

  Lage kosten

  Het is dus belangrijk dat iedereen hiervan op de hoogte is. Patiënten moeten zelf om de test vragen, want deze is niet verplicht. De test wordt in lang niet alle ziekenhuizen afgenomen. Dat is gek, want het duurt maar twee dagen voor de uitslag van de test er is, en het kost maar €75. Dat is altijd nog een stuk goedkoper dan een opname op de intensive care.

  Als daarnaast iedere (ziekenhuis)apotheek van alle kankerpatienten de uitstlag van de test heeft kan de apotheker controleren of de juiste dosering wordt gebruikt. Deze extra check zorgt ervoor dat de patiënt verzekerd is van een behandeling zonder onnodige bijwerkingen en de akelige gevolgen daarvan. Vooralsnog is er nog geen duidelijkheid of de check via de apothekers zal gaan plaatsvinden.

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 8