DNA test vormt basis voor opsporing vervuilers

Hong Kong heeft veel last van onzichtbare criminelen, die de stad vervuilen en daarna weer in de massa verdwijnen. De stad wil hier nu iets aan doen door op basis van DNA het uiterlijk van de daders bekend te maken. De vervuilers worden door heel de stad ‘opgehangen’ via grote billboards, het DNA-profiel vormt de basis voor bijvoorbeeld de etniciteit, de kleur van de ogen, het haar, de huid en de vorm van het gezicht.

Vuilnis in Hong Kong

Vuilnis op straat vormt een groot probleem in Hong Kong, het valt vanwege het grote aantal mensen op straat echter niet mee om daar wat aan te doen. Lokale milieuactivisten van Hongkong Cleanup besloten hier samen met een reclamebureau wat aan te gaan doen, door het DNA van de vervuilers op te sporen en op basis daarvan een schets van hun uiterlijk te maken. Het genetisch materiaal zit bijvoorbeeld op sigarettenpeuken, kauwgom en gebruikte condooms, die de vervuilers zomaar op straat achterlaten.

Nanogram op basis van DNA test

De milieuactivisten en het reclamebureau hebben een bedrijf ingeschakeld dat op basis van het genetisch materiaal een DNA-profiel samen kan stellen, om daar bijvoorbeeld de etniciteit en vorm van het gezicht uit af te kunnen leiden. De beschikbare informatie maakt het mogelijk om het uiterlijk van de vervuiler te voorspellen, iets dat in de praktijk behoorlijk goede resultaten oplevert.
Het is op basis van het DNA helaas lastig om de leeftijd van de vervuilers af te leiden, wat het iets moeilijker maakt om een goede schets van het uiterlijk te maken. De verschillende partijen kijken daarom goed naar de gemiddelde leeftijd van bewoners in de wijk waar de vervuiling plaatsvindt, om daar vervolgens de leeftijd van de ‘schets’ op af te stemmen. Op die manier ontstaat er een goed beeld van hoe de dader er waarschijnlijk uitziet.

Knappe resultaten DNA test

Tot nu toe levert de methode met de DNA test behoorlijk goede resultaten op, in veel gevallen lijken de schetsen goed op de persoon die de vervuiling daadwerkelijk op z’n geweten heeft. Met name op de verschillende sociale media is de actie een enorme hit, waardoor vervuilers in het vervolg hopelijk wel twee keer na zullen denken voordat ze iets op straat gooien. DNA-tests en onderzoeken hebben op die manier een zeer brede toepassingsmogelijkheid, om ons op basis van het genetisch materiaal verder te helpen.