Minder doden door chemokuur dankzij DNA testen

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat artsen met een DNA-test het veelgebruikte chemo medicijn 5-FU beter kunnen afstemmen op de patiënt. Hierdoor kunnen in Nederland per jaar zo tachtig mensen gered worden en hebben ruim achthonderd mensen een minder ellendige tijd.

Veel mensen die kanker hebben krijgen een chemokuur. Zo’n chemokuur heeft vaak heftige bijwerkingen waar mensen heel ziek van worden. Bijvoorbeeld het 5FU-medicijn, dat de darmen van de patiënt beschadigt. Het middel tast de slijmvliezen aan waardoor er snel infecties ontstaan.

Groot onderzoek naar bijwerkingen

Mensen kunnen ernstig ziek worden van de bijwerkingen en er zelfs aan sterven. Bij sommige patiënten gaat zelfs alles kapot, van mond tot anus. Ze krijgen heftige diarree, buikkrampen en kunnen niet eten en drinken.

Naar schatting overlijden er wereldwijd honderden mensen per jaar aan de gevolgen van de chemokuur, die wordt toegediend per infuus of in pilvorm. Een zeer onwenselijk resultaat. Daarom bogen tientallen Nederlandse artsen zich de afgelopen jaren over de vraag of het ook anders kan en dat blijkt inderdaad te kunnen.

DNA sleutel tot de juiste dosering bij een chemokuur

Er zijn in totaal 1100 kankerpatienten in zeventien ziekenhuizen onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat met een DNA-test kan worden achterhaald welke dosis van de chemokuur het beste bij iedere patiënt past. Zo kan de kuur aangepast worden aan de patiënt.

Patiënten met DNA-afwijking ook gebaat bij onderzoek

Sommige mensen hebben een DNA-afwijking waardoor ze niet goed tegen bepaalde bestanddelen van het medicijn kunnen. Met een lagere dosis worden ze minder ziek en hoeven ze niet opgenomen te worden op de intensive care en zullen ze niet sterven door de behandeling.

De onderzoekers zouden het liefste zien dat elk ziekenhuis een DNA-test afneemt bij kankerpatienten die een behandeling met hete 5FU-medicijn krijgen, omdat mensen hierdoor niet meer hoeven te sterven aan de bijwerkingen.

Lage kosten

Het is dus belangrijk dat iedereen hiervan op de hoogte is. Patiënten moeten zelf om de test vragen, want deze is niet verplicht. De test wordt in lang niet alle ziekenhuizen afgenomen. Dat is gek, want het duurt maar twee dagen voor de uitslag van de test er is, en het kost maar €75. Dat is altijd nog een stuk goedkoper dan een opname op de intensive care.

Als daarnaast iedere (ziekenhuis)apotheek van alle kankerpatienten de uitstlag van de test heeft kan de apotheker controleren of de juiste dosering wordt gebruikt. Deze extra check zorgt ervoor dat de patiënt verzekerd is van een behandeling zonder onnodige bijwerkingen en de akelige gevolgen daarvan. Vooralsnog is er nog geen duidelijkheid of de check via de apothekers zal gaan plaatsvinden.