Rebrikov is vastbesloten om ‘kiembaan-genbewerking’ uit te voeren

De ontwikkelingen binnen de CRISPR DNA bewerkingstechniek blijven het nieuws halen. Eerder schreven we al over de chinese wetenschapper He Jiankui die met gebruik van de CRISPR CASPR techniek zorgde voor een revolutie in de DNA wetenshap. JIankie paste met de knip en plak techniek het dna van de twee babymeisjes Lulu en Nana zo aan dat ze minder vatbaar zijn voor pokken, cholera en het hiv-virus. Volgens hem was deze modificatie verantwoord omdat hun vader hiv heeft. De algemene wetenschap oordeelde verbaasd en zelfs gespannen want een techniek als deze was veel te ingrijpend om zo argeloos gebruikt te worden.

Toch hebben deze reacties het gebruik van de DNA knip en plak techniek geen halt toegeroepen. Deze week kwam namelijk naar buiten dat er vijf Russische stellen die zelf doof zijn de CRISPR willen gebruiken om een kind te krijgen die wel kan horen. Dit lied bioloog Denis Redrikov onlangs weten aan de New Scientist. De bioloog lijkt net als de wetenschapper Jiankui net zo vastberaden te zijn om de techniek te gebruiken voor dit doeleinde.

Over een paar weken zal Rebrikov contact opnemen met Russische autoriteiten om toestemming te vragen voor zijn project. De bewerking die de bioloog wil gaan doorvoeren valt onder de kiembaan-genbewerking, bij een kiembaan-genbewerking wordt er DNA-bewerking bij een individu wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Dit gaat dus weer een stapje verder als de bewerking die He Jiankui deed. Het aangepaste DNA wordt doorgegeven. Iets wat trouwens bij de tweeling meisjes later natuurlijk ook zou kunnen gaan gebeuren. Ook nu speelt de snelheid van dergelijke nieuwe technieken weer een grote rol in de manier waarop het door internationale wetenschappers ontvangen wordt. Niet alleen de snelheid waarmee de eerdere tweeling werd behandelt stuitte tegen het zere been, een groter probleem vonden de wetenschappers dat de modificatie niet nodig was omdat er andere oplossingen waren dan het aanpassen van het dna.

De ethische vraagstukken bij genbewerking, wat is geoorloofd en wat niet?

Ook bij dit soort ingrepen spelen ethische vraagstukken een grote rol. Waarom kiest Redrikov voor het bestrijden van doofheid in plaats van een ernstige ziekte zoals. De reden hiervoor is zo zegt hij omdat mensen met ernstige recessieve aandoeningen zich eigenlijk niet in dezelfde situatie bevinden als bij de de vijf dove stellen. Het gaat erom om testen te doen op kinderen die sowieso niks te verliezen hebben en er eigenlijk alleen maar beter van kunnen worden, zo stelt bio-ethicus Julian Savulescu van de Universiteit van Oxford. Niet met kinderen die anders een gewoon bestaan hadden kunnen leiden.

Mocht kiembaan-genbewerking in de toekomst veilig blijken, dan vindt Savulescu dat het moreel verdedigbaar is om het te gebruiken om aandoeningen zoals doofheid te voorkomen.