Twee onbekende mensensoorten ontdekt

Dat Homo sapiens, de moderne mens, z’n oorsprong vindt in Afrika en dat onze voorouders zich tussen de 75 en 50 duizend jaar geleden vanuit daar richting het huidige Europa en Azië verspreidde, is een algemeen aanvaard uitgangspunt. Ook over het feit dat men zich daar vervolgens heeft vermengd met de lokale mensachtigen, met name de Neanderthaler, zijn de wetenschappers het wel eens. Ontkennen is ook moeilijk; onderzoek wijst uit dat het DNA van de gemiddelde blanke Europeaan nog één tot vier procent Neanderthaler-componenten bevat.

Alweer een paar jaar geleden dook tevens de Denisovamens op. Ook met deze oermensen, die leefden in Siberië en China toen de vroege moderne mens daar binnentrok, moet geslachtsgemeenschap hebben plaatsgevonden.

Hominine

Maar daarmee zijn we er nog niet; kort geleden is er een nieuw inzicht bijgekomen: in hedendaags DNA zijn namelijk sporen gevonden van twee tot nu toe onbekende menssoorten. En dus moeten onze voorouders naast de Neanderthaler en Denisovamens seks hebben gehad met nog twee mensachtige. De onderzoekers duiden deze nieuwe ontdekte groepen aan met ‘Uitgestorven Hominine 1’ en ‘Uitgestorven Hominine 2’.

De nieuwe inzichten kunnen op het conto worden geschreven van João C. Teixeira en Alan Cooper van de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) in de Verenigde Staten. De eerstgenoemde laat weten: “Dachten we zo’n tien jaar geleden nog dat de moderne mens nadat ze uit Afrika vertrokken simpelweg de plaats hebben ingenomen van andere mensensoorten, nu is het wel duidelijk dat er verschillende, op zichzelf staande vermengingen hebben plaatsgevonden met misschien wel meerdere groepen”. Hij voegt daar aan toe: “Dit maakt duidelijk dat we eigenlijk nu pas een beetje doorkrijgen hoe complex het verhaal van de mensheid in werkelijkheid is.”

De onderzoekers hebben op basis van aanvullende informatie van gereconstrueerde routes kunnen vaststellen waar de vermengingen met de twee onbekende mensensoorten moeten hebben plaatsgevonden. Alles wijst er op dat dit Zuidoost-Azië moet zijn geweest in het geval van ‘Uitgestorven Hominine 1’ en dat de vermenging met ‘Uitgestorven Hominine 2’ plaatsvond in Oost-Azië, de Filipijnen en Indonesië.

Verband

Overigens is het bijzonder lastig een verband te leggen tussen oeroude mensachtige-genen die wij allemaal in ons DNA dragen en specifieke eigenschappen bij de hedendaagse mens. Het lijkt er echter op dat bijvoorbeeld hedendaagse verschillen in het Neanderthaler-deel invloed hebben op de kans op schizofrenie en dit ook de lengte van een persoon beïnvloedt. Zeker is in ieder geval wel dat DNA-onderzoek een hoofdrol speelt bij het bepalen van biologische relaties en verwantschapsanalyses. En uitslagen van bijvoorbeeld een moeder- of vaderschapstest hebben zelfs een betrouwbaarheid van 99,99%. Bekijk onze DNA-test-pagina voor meer informatie!