Totaalprijs
€ 285,00

Als een dierbare is overleden leven er bij de nabestaanden regelmatig nog vragen over verwantschap. Vragen die bij leven niet altijd zijn besproken of beantwoord, om wat voor reden dan ook. Als u na het overlijden van een dierbare toch nog antwoord wilt op deze vragen kunt u ervoor kiezen om een DNA-test overleden persoon uit te laten voeren. Deze DNA-test geeft u al binnen enkele dagen antwoord op uw vragen.

In het volgende tabblad (‘Veelgestelde vragen’) leggen wij u stap voor stap uit hoe de DNA-test met een overleden persoon in zijn werk gaat. Uiteraard staan wij u graag bij in deze moeilijke situatie en wij raden u dan ook zeker aan om in deze gevallen contact met ons op te nemen om de exacte procedure door te spreken.

Let op: u dient ook de desbetreffende test te bestellen. Wilt u dus bijvoorbeeld een vaderschapstest laten uitvoeren waarbij één van de partijen overleden is? Dan kunt u de vaderschapstest bestellen en vervolgens op deze pagina het testen op dna materiaal van een overleden persoon toevoegen. Wilt u testen met een overleden grootouder? Dan kunt u de grootouder test bestellen en op deze pagina de test op een overleden persoon toevoegen.

Gemoedsrusttest of rechtsgeldige test

Bij veel van onze DNA-testen kunt u kiezen voor een gemoedsrusttest of een rechtsgeldige test. Zo ook bij de DNA-test met een overleden persoon. De gemoedsrusttest is er om u gerust te stellen en antwoord te geven op de vragen die bij u leven. De rechtsgeldige test doet dat ook, maar u kunt de uitslag van deze test tevens gebruiken in een juridische procedure. Bijvoorbeeld over een eventuele erfenis. De gemoedsrusttest kunt u daar in principe niet voor gebruiken.

De gemoedsrusttest is net zo betrouwbaar als de rechtsgeldige test. Het enige verschil zit hem in de wijze waarop het DNA-materiaal wordt afgenomen van de levende perso(o)n(en). Bij de gemoedsrusttest neemt u zelf het DNA-materiaal (wangslijm) van de levende perso(o)n(en) af.

Bij de rechtsgeldige test moet het DNA-materiaal van de levende perso(o)n(en), net als het DNAmateriaal van de overledene worden afgenomen door een onafhankelijke derde persoon, bijvoorbeeld een huisarts of verpleegkundige. Deze derde persoon moet bij de afname een specifieke procedure volgen, zodat de rechter of overheidsinstantie er tijdens de (juridische) procedure van kan uitgaan dat de DNA-monsters werkelijk afkomstig zijn van de juiste personen én de monsters niet zijn gemanipuleerd.

U kunt meer lezen over rechtsgeldigheid op onze pagina over de rechtsgeldige vaderschapstest.

Onze rechtsgeldige testen voldoen aan alle eisen die daaraan door de wet en instanties worden gesteld. Ook het laboratorium is hiervoor volledig geaccrediteerd. Wij adviseren u altijd wel eerst met uw advocaat of juridisch adviseur te overleggen voordat u overgaat tot een rechtsgeldige test. Daarnaast adviseren wij u de voorgeschreven procedure nauwkeurig te volgen. Wij raden u af om, bijvoorbeeld vanuit kostenoverwegingen, de uitslag van een gemoedsrusttest in te brengen in een juridische procedure. Deze uitslag zal in de meeste gevallen niet worden geaccepteerd. Ook is het vanwege de speciale vereisten voor afname van DNA-monsters voor een rechtsgeldige test niet mogelijk om de uitslag van een gemoedsrusttest achteraf rechtsgeldig te maken.

Hoe gaat een DNA-test met een overleden persoon in zijn werk?

Na het overlijden is het nog een aantal dagen mogelijk om DNA-materiaal van de overledene te verzamelen en daar een DNA-test mee uit te laten voeren.

Wat heb ik hiervoor nodig?

 1. Een DNA-testpakket (te bestellen via onze website).
 2. Een “Cliënt Toestemmingsformulier” (dit formulier zit in het testpakket, dat wij naar u toezenden).
 3. Een “Postmortem Specimen Identification Form” (dit formulier zenden wij u per e-mail, nadat u de bestelling heeft geplaatst).
 4. Een “Deaceased Patient Custodian Consent Form” (dit formulier zenden wij u per e-mail, nadat u de bestelling heeft geplaatst).
 5. Een kopie van het uittreksel van de overlijdensakte.
 6. Een kopie van het identiteitsbewijs van de overledene.
 7. Een kopie van het identiteitsbewijs van de andere te testen perso(o)n(en).

Hoe verzamel ik het DNA van de overledene?

Het DNA-materiaal van de overledene moet bij voorkeur worden afgenomen door een arts. Als het niet anders kan, kan in uitzonderlijke gevallen een uitvaartconsulent het ook doen. Op het moment van afname van al het DNA materiaal bij de overledene moeten er foto’s gemaakt worden waar de overledene én degene die het DNA afneemt duidelijk zichtbaar op te zien zijn.

Het testen op wangslijm heeft de voorkeur, maar dit is wellicht moeilijk af te nemen. Bij voorkeur moeten daarom zo veel mogelijk van onderstaande materialen van de overledene worden afgenomen:

 1. Wangslijm van de overledene, in totaal 4 wattenstaafjes.
 2. Neusslijm van de overledene, in totaal 4 wattenstaafjes.
 3. Oorsmeer van de overledene, in totaal 4 wattenstaafjes.
 4. 10 vingernagels van de overledene.
 5. 10 teennagels van de overledene.

Hoe verzamel ik het DNA van de andere perso(o)n(en)?

Het DNA-materiaal van de andere te testen persoon of personen neemt u (bij een gemoedsrusttest) zelf af, met behulp van de in het testpakket geleverde wattenstaafjes. U heeft hiervoor 4 wattenstaafjes nodig. Deze wattenstaafjes stuurt u allemaal in het daarvoor bestemde envelopje mee naar het lab.

Bij een rechtsgeldige test volgt u de specifieke procedure voor rechtsgeldige testen.

Wat doe ik met het verzamelde DNA-materiaal?

Als het DNA-materiaal is afgenomen en u alle formulieren volledig heeft ingevuld stuurt u het geheel aangetekend (met Track & Trace) naar het lab. Hiervoor treft u in het testpakket een retourenvelop aan.

Hoeveel kost een DNA-test met een overleden persoon?

De kosten voor het testen met een overleden persoon zijn als volgt opgebouwd:

 • De standaard kosten van de (rechtsgeldige) test.
 • Extra kosten voor het testen van het DNA van de overledene € 285,-.
 • Een toeslag van € 100,- per getest alternatief materiaal.

Het lab zal als eerste het wangslijm van de overledene testen. Als zij daar onvoldoende DNA in kunnen vinden, gaan zij het alternatief materiaal testen. Mocht dat het geval zijn, ontvangt u een aparte factuur voor deze kosten. Nadat uw betaling hiervoor is ontvangen start het lab met het testen van het alternatief materiaal.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de DNA-test?

U ontvangt de uitslag van de DNA-test 4-7 werkdagen na ontvangst van het materiaal bij het lab. Als er alternatief materiaal getest moet worden kan het iets langer duren. Ontvangen wij de uitslag op de 7e dag pas na kantooruren, dan stellen wij op op de 8e werkdag op de hoogte van de uitslag.

Wat doe ik als het niet meer mogelijk is om DNA-materiaal bij de overledene af te nemen?

Als het niet meer mogelijk is om DNA-materiaal van de overleden persoon af te nemen, bijvoorbeeld omdat de begrafenis of crematie al achter de rug is, dan is het onder omstandigheden toch nog mogelijk om aan DNA-materiaal te komen. Er kan dan bijvoorbeeld DNA-materiaal worden gehaald uit een haarborstel, tandenborstel of sigarettenpeuk, mits dit materiaal aan bepaalde voorwaarden voldoet. Neemt u voor deze mogelijkheden contact met ons op.

Is het ook op deze wijze niet meer mogelijk om aan DNA-materiaal te komen? Dan kunnen onze andere verwantschapstesten u wellicht alsnog antwoord geven op vragen die bij u leven. Denkt u bijvoorbeeld aan een broer-zus DNA-test, een halfbroer-zus DNA-test, een oom-tante DNA-test of een grootouders DNA-test.

Vragen?

Heeft u een andere vraag? Aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen.

DNA-test overleden persoon

Heeft u nog vragen over verwantschap na het overlijden van een dierbare? U kunt een DNA-test overleden persoon uit laten voeren. Deze DNA-test geeft u al binnen enkele dagen antwoord op uw vragen.


€ 285,00

Samenstellen

Totaalprijs
€ 285,00

Resultaat: 4 -7 werkdagen na terugontvangst monster

 • Snelle levering

  Vandaag besteld, morgen in huis

 • Hoogste betrouwbaarheid

  Standaard 20 Loci test zonder meerprijs

 • Gecertificeerd DNA-test bedrijf

  Erkend volgens de ISO 17025 normen

Heeft u vragen?

Wij staan graag voor u klaar met alle informatie over de DNA test die u maar wenst

Neem contact op

A. Brons medisch adviseur

A. Brons

Medisch adviseur

 • Als een dierbare is overleden leven er bij de nabestaanden regelmatig nog vragen over verwantschap. Vragen die bij leven niet altijd zijn besproken of beantwoord, om wat voor reden dan ook. Als u na het overlijden van een dierbare toch nog antwoord wilt op deze vragen kunt u ervoor kiezen om een DNA-test overleden persoon uit te laten voeren. Deze DNA-test geeft u al binnen enkele dagen antwoord op uw vragen.

  In het volgende tabblad (‘Veelgestelde vragen’) leggen wij u stap voor stap uit hoe de DNA-test met een overleden persoon in zijn werk gaat. Uiteraard staan wij u graag bij in deze moeilijke situatie en wij raden u dan ook zeker aan om in deze gevallen contact met ons op te nemen om de exacte procedure door te spreken.

  Let op: u dient ook de desbetreffende test te bestellen. Wilt u dus bijvoorbeeld een vaderschapstest laten uitvoeren waarbij één van de partijen overleden is? Dan kunt u de vaderschapstest bestellen en vervolgens op deze pagina het testen op dna materiaal van een overleden persoon toevoegen. Wilt u testen met een overleden grootouder? Dan kunt u de grootouder test bestellen en op deze pagina de test op een overleden persoon toevoegen.

  Gemoedsrusttest of rechtsgeldige test

  Bij veel van onze DNA-testen kunt u kiezen voor een gemoedsrusttest of een rechtsgeldige test. Zo ook bij de DNA-test met een overleden persoon. De gemoedsrusttest is er om u gerust te stellen en antwoord te geven op de vragen die bij u leven. De rechtsgeldige test doet dat ook, maar u kunt de uitslag van deze test tevens gebruiken in een juridische procedure. Bijvoorbeeld over een eventuele erfenis. De gemoedsrusttest kunt u daar in principe niet voor gebruiken.

  De gemoedsrusttest is net zo betrouwbaar als de rechtsgeldige test. Het enige verschil zit hem in de wijze waarop het DNA-materiaal wordt afgenomen van de levende perso(o)n(en). Bij de gemoedsrusttest neemt u zelf het DNA-materiaal (wangslijm) van de levende perso(o)n(en) af.

  Bij de rechtsgeldige test moet het DNA-materiaal van de levende perso(o)n(en), net als het DNAmateriaal van de overledene worden afgenomen door een onafhankelijke derde persoon, bijvoorbeeld een huisarts of verpleegkundige. Deze derde persoon moet bij de afname een specifieke procedure volgen, zodat de rechter of overheidsinstantie er tijdens de (juridische) procedure van kan uitgaan dat de DNA-monsters werkelijk afkomstig zijn van de juiste personen én de monsters niet zijn gemanipuleerd.

  U kunt meer lezen over rechtsgeldigheid op onze pagina over de rechtsgeldige vaderschapstest.

  Onze rechtsgeldige testen voldoen aan alle eisen die daaraan door de wet en instanties worden gesteld. Ook het laboratorium is hiervoor volledig geaccrediteerd. Wij adviseren u altijd wel eerst met uw advocaat of juridisch adviseur te overleggen voordat u overgaat tot een rechtsgeldige test. Daarnaast adviseren wij u de voorgeschreven procedure nauwkeurig te volgen. Wij raden u af om, bijvoorbeeld vanuit kostenoverwegingen, de uitslag van een gemoedsrusttest in te brengen in een juridische procedure. Deze uitslag zal in de meeste gevallen niet worden geaccepteerd. Ook is het vanwege de speciale vereisten voor afname van DNA-monsters voor een rechtsgeldige test niet mogelijk om de uitslag van een gemoedsrusttest achteraf rechtsgeldig te maken.

 • Hoe gaat een DNA-test met een overleden persoon in zijn werk?

  Na het overlijden is het nog een aantal dagen mogelijk om DNA-materiaal van de overledene te verzamelen en daar een DNA-test mee uit te laten voeren.

  Wat heb ik hiervoor nodig?

  1. Een DNA-testpakket (te bestellen via onze website).
  2. Een “Cliënt Toestemmingsformulier” (dit formulier zit in het testpakket, dat wij naar u toezenden).
  3. Een “Postmortem Specimen Identification Form” (dit formulier zenden wij u per e-mail, nadat u de bestelling heeft geplaatst).
  4. Een “Deaceased Patient Custodian Consent Form” (dit formulier zenden wij u per e-mail, nadat u de bestelling heeft geplaatst).
  5. Een kopie van het uittreksel van de overlijdensakte.
  6. Een kopie van het identiteitsbewijs van de overledene.
  7. Een kopie van het identiteitsbewijs van de andere te testen perso(o)n(en).

  Hoe verzamel ik het DNA van de overledene?

  Het DNA-materiaal van de overledene moet bij voorkeur worden afgenomen door een arts. Als het niet anders kan, kan in uitzonderlijke gevallen een uitvaartconsulent het ook doen. Op het moment van afname van al het DNA materiaal bij de overledene moeten er foto’s gemaakt worden waar de overledene én degene die het DNA afneemt duidelijk zichtbaar op te zien zijn.

  Het testen op wangslijm heeft de voorkeur, maar dit is wellicht moeilijk af te nemen. Bij voorkeur moeten daarom zo veel mogelijk van onderstaande materialen van de overledene worden afgenomen:

  1. Wangslijm van de overledene, in totaal 4 wattenstaafjes.
  2. Neusslijm van de overledene, in totaal 4 wattenstaafjes.
  3. Oorsmeer van de overledene, in totaal 4 wattenstaafjes.
  4. 10 vingernagels van de overledene.
  5. 10 teennagels van de overledene.

  Hoe verzamel ik het DNA van de andere perso(o)n(en)?

  Het DNA-materiaal van de andere te testen persoon of personen neemt u (bij een gemoedsrusttest) zelf af, met behulp van de in het testpakket geleverde wattenstaafjes. U heeft hiervoor 4 wattenstaafjes nodig. Deze wattenstaafjes stuurt u allemaal in het daarvoor bestemde envelopje mee naar het lab.

  Bij een rechtsgeldige test volgt u de specifieke procedure voor rechtsgeldige testen.

  Wat doe ik met het verzamelde DNA-materiaal?

  Als het DNA-materiaal is afgenomen en u alle formulieren volledig heeft ingevuld stuurt u het geheel aangetekend (met Track & Trace) naar het lab. Hiervoor treft u in het testpakket een retourenvelop aan.

  Hoeveel kost een DNA-test met een overleden persoon?

  De kosten voor het testen met een overleden persoon zijn als volgt opgebouwd:

  • De standaard kosten van de (rechtsgeldige) test.
  • Extra kosten voor het testen van het DNA van de overledene € 285,-.
  • Een toeslag van € 100,- per getest alternatief materiaal.

  Het lab zal als eerste het wangslijm van de overledene testen. Als zij daar onvoldoende DNA in kunnen vinden, gaan zij het alternatief materiaal testen. Mocht dat het geval zijn, ontvangt u een aparte factuur voor deze kosten. Nadat uw betaling hiervoor is ontvangen start het lab met het testen van het alternatief materiaal.

  Wanneer ontvang ik de uitslag van de DNA-test?

  U ontvangt de uitslag van de DNA-test 4-7 werkdagen na ontvangst van het materiaal bij het lab. Als er alternatief materiaal getest moet worden kan het iets langer duren. Ontvangen wij de uitslag op de 7e dag pas na kantooruren, dan stellen wij op op de 8e werkdag op de hoogte van de uitslag.

  Wat doe ik als het niet meer mogelijk is om DNA-materiaal bij de overledene af te nemen?

  Als het niet meer mogelijk is om DNA-materiaal van de overleden persoon af te nemen, bijvoorbeeld omdat de begrafenis of crematie al achter de rug is, dan is het onder omstandigheden toch nog mogelijk om aan DNA-materiaal te komen. Er kan dan bijvoorbeeld DNA-materiaal worden gehaald uit een haarborstel, tandenborstel of sigarettenpeuk, mits dit materiaal aan bepaalde voorwaarden voldoet. Neemt u voor deze mogelijkheden contact met ons op.

  Is het ook op deze wijze niet meer mogelijk om aan DNA-materiaal te komen? Dan kunnen onze andere verwantschapstesten u wellicht alsnog antwoord geven op vragen die bij u leven. Denkt u bijvoorbeeld aan een broer-zus DNA-test, een halfbroer-zus DNA-test, een oom-tante DNA-test of een grootouders DNA-test.

  Vragen?

  Heeft u een andere vraag? Aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen.